De werking van de e-sigaret

De werking van de e-sigaret

De e-sigaret van roken.nl. Een elektrisch apparaatje dat voor veel mensen de gewone sigaret vervangt en op die manier de nicotineverslaving afbouwt. Het is een ingenieuze uitvinding geweest destijds in de begin jaren '10. Maar hoe werkt de elektrische sigaret eigenlijk? Welke onderdelen zitten er allemaal in? En wat zijn de technieken die zich erin schuilhouden? Wij vertellen je alles over de werking van de elektrische sigaret.

Een elektrische sigaret bestaat uit twee delen

De e-sigaret bestaat uit een aantal onderdelen. De batterij, coil en een verdamper. Bij sommige e-sigaretten moet je een knop indrukken om de batterijen te gaan laten werken (activeren). Bij sommigen e-sigaretten gebeurt dit automatisch als je begint met hijsen. Als je de knop indrukt van de batterij, wordt er een gloeidraad in werking gesteld. Dit noemen wij de coil. Deze coil zorgt voor de verdamping van de vloeistof. De damp die vrijkomt, wordt geïnhaleerd door de gebruiker.

Hoe werkt een e-sigaret?

E-sigaretten bestaan uit meerdere onderdelen.

 • Een mondstuk (drip tip). Hier kan de persoon de damp inhaleren (mondstuk).
 • Een stroombron. Dit is in de meeste gevallen een batterij of BOX MOD.
 • Een verdamper. Hierin gaat de vloeibare oplossing, oftewel de e-liquid.
 • Een verwarmingselement. Beter gezegd de coil.

Het door batterijen aangedreven verwarmingselement gaat hierdoor aan het werk. Het verwarmingselement gaat vervolgens de vloeistof verdampen. Deze damp die vrijkomt wordt ook wel vape genoemd. De gebruiker inhaleert aan het mondstuk en zo inhaleert hij of zij de damp met of zonder nicotine.

De vloeistof in de e-sigaret bestaat uit vier ingrediënten

De vloeistof die verdampt wordt in de e-sigaret is een oplossing van plantaardige glycerine en propyleenglycol. Deze twee stoffen zijn gemengd met geconcentreerde aroma's. Je kunt ervoor kiezen om er ook nicotine doorheen te mengen. De vloeistoffen zijn beschikbaar in flesjes van vaak 10 milliliter. De smaak van de geconcentreerde aroma's kun je beslissen.

De vloeistof in een e-sigaret bestaat dus uit vier ingrediënten:

 • Plantaardige glycerine
 • Propyleenglycol
 • Geconcentreerde aroma's
 • Eventueel nicotine
 • Nicotine concentratie in een e-sigaret

  De concentratie nicotine in de e-sigaret wordt aangegeven met mg of ml. Dit kan variëren van 0 tot 20 mg/ml. Het wordt aangeraden om dezelfde nicotine concentratie in de e-sigaret te doen als het nicotine concentratie in het merk sigaretten dat de gebruiker gewend was. Een te hoge nicotinesterkte kan diverse bijwerkingen hebben. Zo kun je je duizelig en misselijk voelen. Ook kun je last hebben van hartkloppingen.

  Gebruik oplaadbare batterijen in jouw e-sigaret

  De batterijen in een e-sigaretten kun je opladen. Naast elektrische sigaretten, zijn er natuurlijk ook meerdere elektrische nicotineafgifte producten. Zo zijn er elektrische sigaren, cigarillo's en pijpen. De batterijen van deze apparaten kun je niet opladen. Dit batterijen die hiervoor gebruikt worden zijn namelijk gesloten batterijen. Bij sommige e-sigaretten worden de batterijen geactiveerd als je een knopje indrukt. Bij anderen worden de batterijen automatisch geactiveerd als je inhaleert.


  Bekijk ook: stadionfakkels